Teenager fra Gilleleje blandt de bedste til Fortnite

GILLELEJE: Hvis du øver dig nok, og er villig til at ofre tiden med vennerne, så er det muligt at nå langt inden for, hvad der i dag betegnes som E-sport. Det kan Mikkel Johansen fra Gilleleje tale med om. Han kendes bedre i visse kredse som “SNG_Tj” og er trods sine netop fyldte 16 år blandt de ti bedste danskere til computerspillet Fortnite.

DKokholm og TJ (th) fra E-holdet Singularity arbejder som et team i spillet Fortnite. Foto: Youtube.

Hvad der for den almindelige midaldrende avislæser kan syntes som absolut vanvid, er så småt begyndt at give ganske god mening blandt de unge. Der kan tjenes millioner af kroner på at spille computerspil i dag, og til forskel fra tiden med grillbarens helte foran en flok måbende småbørn, så optræder de bedste i dag foran flere millioner mennesker og på scener der synes designet til rockstjerner.

Men for hver Fortnite eller Starcraft millionær findes der millioner af unge, der uden at få det mindste for det bruger store dele af deres vågne tilværelse på at blive dygtige nok til at komme blandt eliten. Og vi skal ikke længere end til den ellers søvnige havneby Gilleleje for at finde en af de unge håbefulde, der er villig til at bruge et ugudeligt antal timer foran skærmen.

– I weekenderne bruger jeg små 10-12 timer hver dag, og i hverdagene tager jeg i skole fra ca. kl. 8-16, og så spiller jeg til 22-23 tiden. Så jeg ligger rimelig mange timer i det, forklarer Mikkel Thielke Johansen, der måtte kæmpe lidt for at overbevise forældrene.

– Inden jeg gik pro var de meget med, at jeg ikke skulle spille så meget og være mere sammen med vennerne. Men efter de kunne se, at det godt kunne blive til noget, har de støttet mig mere, forklarer han og erkender, at der ikke er meget tid til venner i det virkelige liv, da det meste af tiden går med at blive bedre til Fortnite.

Mere end 250.000 kiggede på online via Twitch.tv, da Mikkel var i USA med sin makker Kokholm for 10 dage siden til en stor turnering. Klik for større grafik.

Ny spiller på banen
Og hvis ikke du aner, hvad Fortnite går ud på, så er der ingen grund til skam. Computerspillet er relativt nyt, men er på mindre end et år blevet til et af klodens mest populære spil med mere end 130 millioner spillere.

Det er gratis at spille spillet, som kort går ud på at skyde og bygge sig til sejr. Det lyder mystisk, men i bund og grund er det et skydespil, hvor du kan bygge dine egne forsvarsværker. Og det går stærkt. Så stærkt, at kun de bedste – og yngste – kan gøre sig håb om at blive blandt de bedste.

Mikkel Johansen, bedre kendt under sit Fortnite navn “SNG_Tj”, er blandt de få danske unge, der har en ærlig chance for at kunne leve af sin hobby. Han er med på Danmarks pt. eneste pro-team i Fortnite og senest var han i USA for at deltage i en turnering, TwitchCon Fall Skirmish, hvor der var mere end to millioner kroner, 400.000 dollar, til vinderholdet. Han og hans makker fik en 28. plads ud af de 50 hold – en præstation der kastede 10.000 dollars af sig og et interview på engelsk foran et enormt publikum.

– Der var ca. 200-250.000 der så på os spille (via streaming på nettet, red.), og efter vi vandt et af vores games, skulle vi interviewes foran alle de mange mennesker. Det var nervepirrende, men en fed oplevelse, også selv om jeg var rigtig nervøs og keglede lidt rundt i, hvad jeg sagde. Men det gik fint nok, forklarer Mikkel, der startede med Fortnite som lidt af en tilfældighed.

– Før spillede jeg et andet skydespil, Counterstrike, som jeg dog var blevet rimelig træt af i en periode. En ven introducerede mig til Fortnite, og så blev jeg opslugt og har nu spillet det så meget, at jeg kan tjene penge på det, siger han.

Og til forskel for Counterstrike, et lignende skydespil, er han ikke blevet træt af Fortnite endnu.

– Man spiller godt nok det samme igen og igen, men meget af tiden går med at øve som hold. Så spiller vi typisk duo – et game mode hvor vi i par øver sammen mod andre gode hold, og her øver vi blandt andet strategi, vores kommunikation, hvordan vi skal lande og alt sådan noget.

For selv om det gælder om at skyde hinanden, så er der en del strategi bag de voldsomme udgydelser.

– I Fortnite handler det meget om strategi. Især lategame (slutningen af spillet, red.) handler det meget om, hvor man skal placere dig, hvor din mate er og hvor mange materialer man skal bygge med og sådan noget. Og det gør spillet meget bedre, at man kan bygge, for så kan man komme op i kampe, hvor man bygger rigtig højt for at nå hinanden, forklarer Mikkel.

En chance for livet
Selv om det er de færreste, der bliver så gode som Mikkel, så er pengene stadig til at overskue. De 10.000 dollars som han og hans makker vandt i præmiepenge skulle både deles med hinanden og holdet, men tilbage var der ca. 25.000 danske kroner – en ganske fin sum for en netop fyldt 16-årig gut, der i tilgift fik en sponsoreret tur til USA og en oplevelse for livet.

Fremtiden for computerspillere i Mikkels liga er utrolig usikker. Der er altid et kobbel af endnu yngre gamere, der står klar til at tage tronen, og med alderen begynder reaktionsevnen at knibe. Trods de hårde vilkår tror Mikkel “SNG_Tj” Johansen på, at det er en chance, der er værd at gå efter.

– Altså, nu går jeg jo stadig i 9. klasse, men jeg vil ikke skjule, at det er noget jeg rigtig gerne vil prøve at leve af. Men nu må vi se efter 9. klasse. Jeg er jo kun lige fyldt 16, begrunder han med et retorisk skuldertræk.

Streamer dagligt
Pengene til en karriere skal komme primært fra de store turneringer, der på en nat kan ændre dit liv, men også eksponering på spilleplatformen Twitch og sponsorater som den med Hi-Fi Klubben, der betalte størstedelen af rejseudgifterne til USA, er vigtige ingredienser.

Han bruger derfor en del tid på at streame på gaming-kanalen Twich.tv, der praler af at være verdens største platform for streamere, og som for de mest populære stjerner kan give millioner af kroner i indtægt årligt. Mikkel har pt. lidt over 9000 primærligt danske følgere; hans engelsk er endnu ikke godt nok mener han, og når han streamer er der ofte 200-300 der ser med over skulderen. Det er ganske mange fans, men sammenlignet med Fortnites mest populære spiller, “Ninja”, der tjener millioner af kroner månedligt på at streame sin sport, er der et stykke vej endnu.

Helt deroppe forventer Mikkel dog ikke at kunne nå – det er der trods alt en placering som kun én spiller har opnået indtil nu, men starten virker lovende, alt taget i betragtning. De månedlige indtægter er pt. på den gode side af 10.000 kroner og med de fremtidige præmiepenge i udsigt, bliver det til en tillokkende gulerod.

– Da jeg jo lige er fyldt 16 år er jeg begyndt at modtage fast løn i Singularity, og jeg tror det sammen med streaming og præmiepenge vil give en forholdsvis god mulighed for, at jeg kan klare mig efter 9. klasse, begrunder han.

Men der er stadig et stykke vej, før ambitionerne er indfriet.

– Min drøm er at komme i top ti i verden. Jeg ligger pt. i top 10 her i Danmark, så der er stadig et stykke vej til at komme blandt verdenseliten, erkender han.

Kunne du tænke dig at følge lidt med i den unge spiller, så kan du følge ham på twitch i weekenderne og efter skoletid her: Mikkel “SNG_Tj” Johansen.

Fortnite?
Hvis du ikke kender meget til spillet Fortnite, så har DR lavet en fin lille indsigt i, hvad spillet går ud på og hvad der gør spillet så vanedannende og sjovt:

Giv din mening til kende: