Tisvilde-borgere går sammen efter kritik af Musik I Lejet

Hvad sker der med Tisvildeleje, hvis den ugelange fest en dag helt slutter? Det spørgsmål har fået en række af byens spidsborgere på barrikaderne. Tekst og arkivfoto: David Abildgaard.

Musik I Lejet har forandret sig en del gennem årene og bliver i dag besøgt af mere end 10.000 gæster. Foto: David Abildgaard

REDAKTIONEL LEDER: De mange afsløringer af løgn og hemmelige regnskabstal i Musik I Lejet har fået en lang række borgere i Tisvilde, selv borgmesteren, til at gå på barrikaderne. Men i stedet for at være harme på festivalens bestyrelse for at have løjet om deres non-profit status, så synes vreden i stedet at være rettet mod pressen. For hvor vover medierne at kritisere en fest så vigtig for byens eksistens?

Det er svært at gøre alle tilfredse, særligt i en verden, hvor anstændighed og evnen til at spille med åbne kort ikke længere har samme relevans for borgerne. Det må ærlige politikere, fløjteblæsende embedsmænd og sandhedssøgende journalister sande i deres daglige virke. For uanset hvor megen korruption, løgneri og fordækthed de afslører, er der mennesker, der er villige til at gå i brechen for synderne – så længe de altså selv kan nyde godt af fordelene.

I Tisvilde synes både kommunens borgmester og flere af byens fastboende borgere, at pressen er gået for vidt i deres kritik af Musik I Lejet. Spørgsmål som hvor overskuddet går hen, hvem der reelt tjener på de frivilliges arbejde og hvor mange af byens foreninger, der bliver snydt på vægtskålen, er udtryk for ondsindet jantelov, lyder det via de sociale medier.

Eller som erhvervsmanden Lars Erik Sebbelov skrev for nyligt i et længere opslag på facebookgruppen “Tisvildeleje hele året rundt”:

“Desværre er skade svær at inddæmme, fordi pressen og TV Lorry med kyshånd har taget misundelsejournalistikken i brug, fordi nogle iværksættere i lokalsamfundet tjener penge. Kampagnen er usmagelig.”

Opslaget støttes blandt andet af borgmester Anders Gerner Frost, der i lighed med erhvervsmanden har svært med at finde årsag til kritikken:

“Vi bor også i Hovedgaden. Vi driver en mæglerbutik og en bager og vi bliver da lykkelige når glade mennesker besøger vores by. Tænk at vi kan vi i vores by kan få så skøn musik til byen. Det er enestående.”, har Anders Gerner tidligere skrevet på Facebook, ligesom han for nyligt var ude at forsvare festivalen i TV2 Lorry.

Udkantsdanmark kommer…
Lars Erik Sebbelov fortsætter i sit nu to dage gamle indlæg i Tisvilde-gruppen med at rose de to brødres indsats for at skabe udvikling i en by, der uden deres bidrag tilsyneladende ville have sygnet hen som en døende rose.

“MIL har medvirket til, at Tisvilde de seneste 10 år er revet ud af en tornerosesøvn, der var ved at kvæle det lokale erhvervsliv. Hvorvidt vi kan lide det eller ej, så er Tisvilde en del af Udkantsdanmark, hvor de unge flytter væk, og lokale næringsdrivende lukker på rad og række, ligesom skole, pasningsordning og meget mere bliver neddrosle eller sammenlagt.”, skriver han i sit oplæg, der kan læses i sin helhed her.

En borger peger som svar i kommentarsporet på et muligt hykleri mellem non-profit tanken og brødrenes profit-mageri:

“Der er mange fakta i den kritik der fra forskellige kanter rejses af MIL, og der mangler fortsat klare svar fra arrangørerne. Det er helt ok at være glad for MIL, men hvis non-profit prædikatet ikke passer, så ændrer min tolerance for arrangementet sig væsentligt. En by skal ikke lånes ud til købmænd i så væsentligt omfang, uanset hvor meget de handlende herunder borgmesteren selv kan stikke i lommen”, skriver en borger, der bliver mødt med indtil flere sure smileyer og et par kommentarer om, at festivalen overholder gældende lovgivning og derfor ikke bør klandres.

Ingen gråzoner
Holdningen synes klar: Dem der er imod konstruktionen bag festivalen, er imod Tisvildeleje og dens opblomstring. Stifternes tavshed og bestyrelsesformandens uvidenhed tolkes som egenskaber, der er værd at værne om. For ellers er risikoen for stor, som Lars Erik Sebbelov forklarer det meget kontant i sit oprindelige indlæg:

“Den misundelseshetz, som er iværksat via Tv Lorry og pressen, kan resultere i, at MIL flytter til Liseleje, eksempelvis, hvorpå Tisvilde vil lukke ned på et par år, fordi byen igen sygner hen i tornerosesøvn for enden af en blind vej, hvor kun de skæve eksistenser og en flok bagstræberisk borgere vil finde sig tilrette med at brokke sig over bageren, som er lukket, og den dyre købmand, som må sutte på lappen i 9 måneder af året, hvor ikke en kæft kommer forbi, når der ses bort fra nogle ferier.”

Tak for kaffe.

Sikken en fest…
Men hvornår slutter festen, og hvornår begynder alvoren? Hvis de bekymrede røster for byens fremtid er korrekte, hvad vil der så ske, hvis brødrenes selskab Good Boys Agency, uanset årsagen, skulle beslutte sig for at trække deres samarbejde med festivalen eller ligefrem går konkurs? Er festen så slut?

Virksomheden er sårbar. Bestyrelsen i Musik I Lejet har påpeget, at virksomheden påtager sig en stor økonomisk risiko ved at overtage store dele af organisering og salg. Ledelsen, de to brødre, valgte trods risikoen i sidste regnskabsår at lade stort set hele det millionstore overskud gå til lønninger til sig selv og de ansatte, uden der blev levnet mange penge i virksomheden til en regnvejrsdag.

Og hvad sker der, hvis regnen kommer og brødrenes selskab går konkurs?

Ifølge bestyrelsen for festivalen så betyder det, at festen slutter. Den ellers ganske erhvervserfarne bestyrelse er åbenbart valgt på deres unikke evne til ikke at kunne arrangere en festival uden at have andre til at gøre det for dem.

Det er ingredienser for en prekær situation for Tisvildes forretningsliv.

For viser situationen sig vitterligt sådan, at både borgmesteren og en stor del af det lokale erhvervsliv har ladet sig nære så villigt af festivalens popularitet, at de i dag risikerer at skulle lukke og efterlade en by i forfald, såfremt den forsvinder, så er problemet ikke kun alvorligt for byens borgere. Så er festen så livsvigtig, at byen, kommunen og lokalpolitikerne ikke længere er værter; de er gidsler.

Leave a Reply