Traveglade borgere indvier 70 kilometer lang pilgrimsrute

Pilgrimme passerer Ramløse Bakker. Tekst og fotos: Villy Nielsen.

Pilgrimme passerer Ramløse Bakker
Pilgrimme passerer Ramløse Bakker

Esrum: I aften slutter en fire dages pilgrimsvandring på i alt ca. 70 km. Ruten er ny og går fra Esrum Kloster over Mårum, Annisse og Ramløse til Tisvilde. Det er første gang, der gennemføres en vandring ad denne rute.

– Jeg har altid drømt lidt om at vandre på Santiago ruten eller hærvejen. Det er aldrig blevet til noget, men nu har vi fået noget tilsvarende i Gribskov Kommune. Jeg har særligt nydt turen langs Arresø i det kuperede morænelandskab gennem Ramløse Bakker. Det er helt vidunderligt, siger 76-årige Brita Anker fra Ramløse, mens hun snører sine vandrestøvler.

En anden af deltagerne, Niels Andersen, sætter pris på mulighederne for fællesskab og tid til eftertanke på pilgrimsvandringen. Forud for denne vandring har han gennemført i alt tre vandringer, bl.a. den tusinde år gamle og tusinde km. lange rute Santiago de Compostella i Nordspanien.

Højdepunkter på vandringen
Turguide Niels Henriksen iført originalt pillgrims-outfit, fortalte undervejs om flora og fauna og samt egnens kulturhistorie. Har er til daglig naturvejleder på Nordsjællands Naturskole. En røllike på vejen blev til en historie om, at når røllikebladenes saft bliver udtrukket i opvarmet vand fås en antiseptisk væske, som kan anvendes til sårbehandling. Det kendte man til, allerede i Romerriget.

Efter hver af rutens etaper blev pilgrimmene budt på måltider og kulturelle arrangementer af de lokale beboere og menighedsråd. I Mårum Præstegård havde sognepræst Pia Niebuhr samt frivillige fra Mårum arrangeret pilgrimsandagt og middag.

I Annisse serverede ‘Gribskov Spisekammer’ middag fremstillet af lokale råvarer på vingården Garbolund i Gammel Annisse. ‘Gribskov Spisekammer’ er en foreningen af lokale fødevareproducenter, hvis formål er at styrke og fremme udviklingen af lokalt producerede fødevarer i Gribskov Kommune. Her deltog bl.a. fungerende borgmester Jannich Petersen samt formanden for Kultur- og Idrætsudvalget, Jørgen Simonsen.

Jette Hougaard fortalte om gården Garbolunds historie, om gårdens vinproduktion, og om helligkilden, som findes på gårdens jord. Garbo er navnet på en nisse – den gode ånd, som skal beskytte gården og dens beboere.

En del af pilgrimmene overnattede på Garbolunds loft sammen med gårdens kat. Brødet til morgenmaden den følgende dag var lavet af ølandshvede og mel fra Meyers køkken. Dette samt honning blev leveret af Henrik Koch, samt Marianne og Anne Marie Johnsen, Tolykkegård i Annisse.

Pit-stop i Ramløse
Efter morgenmad på Garbolund drog pilgrimmene ad en lille sti langs Arresøens bred mod Ramløse. Her var første stop Ramløse Mølle, hvor mølleforeningens formand, Paul Plant, viste rundt og fortalte om Ramløse Mølle. Historiker Peter Hansen berettede om Ramløses historie.

– Pilgrimsruten er et fantastisk initiativ. Det er godt for byen og det er godt, at vi viser byen frem for turister, så kendskabet til lokalsamfundets kvaliteter og seværdigheder øges, udtaler formanden for Ramløse Lokalråd, Ingrid Dræby Pedersen.

Om eftermiddagen kunne pilgrimmene enten vælge at sejle en tur fra Ramløse Havn med Bådfarten Frederikke, eller gå til pilgrimsyoga i Ramløse Kirke med Tina Fresco.

Aftenen bød på middag i Sognelængen for pilgrimmene i selskab med frivillige og andre ramløseborgere. Inger og Jacob Schäffer havde bl. a. lavet langtidsstegt kalveculotte med tilhørende salater af økologiske råvarer med fennikel og havtorn. Jørn-Peter Lærkesen bød på hjemmelavet blommegrød med komælk fra Bente Nielsens gård, Auleholm.

Under middagen satte Solveig Sørensen på Pilgrimmenes vegne ord på oplevelserne i Ramløse. Hun var overbevist om, at Ramløses lange og dramatiske historie sætter sit præg på det nutidige sammenhold og høje aktivitetsniveau i lokalsamfundet. – Det er ikke ethvert menighedshus beskåret at have kunstudstillinger og et aktivitetsniveau som i denne sognelænge, sluttede hun.

Aftenandagt
Pilgrimsandagten i Ramløse Kirke indledtes med en Ramløse-tradition, hvor hver deltager tænder et lille lys, der sammen med orgelmusik opfordrer til en stund med eftertænksomhed. Sognepræst Michael Porsager kom i andagten ind på den gamle tanke om livet som en vandring fra fødsel til død. Som kontrast til en ‘vandring’ fyldt med projekter og hvor vi meget af tiden bruger megen energi og tid på at tænke på hvad der er sket og hvad, der skal ske, pegede han på betydningen af at være præcis, hvor vi er.

– Her kommer pilgrimsrejsen ind i billedet. Her går det ud på at være til stede og bare være nærværende samt bruge sine sanser. En lang vandring kan være en meditativ oplevelse, hvor man kan fornemme det guddommelige, sluttede han.

Om Pilgrimsruten
Pilgrimsruten, som officielt hedder Santiagoruten i Kongernes Nordsjælland – Tisvildevejen, er støttet af Gribskov Kommune. Formålet er at styrke og udvikle kommunens mange små lokalsamfund. Det skal ske ved at øge bæredygtig turisme, mobilisere lokale kræfter og skabe netværk i og mellem lokalsamfundene. Det er en lokal arbejdsgruppe med Rigmor Westh Baagøe som formand, der er arrangør.

Arbejdsgruppen har specifikt arbejdet på at skabe et ruteforløb, som indeholder muligheder for at rejse i Nordsjælland som pilgrim, og her opleve noget af den kulturelle kapacitet Nordsjælland rummer.

– Vi vil engagere og mobilisere lokalsamfundene til at skabe en særlig vandreoplevelse af en høj kvalitet. Vi vil forsøge at sikre en høj kvalitet i oplevelsen, samt at få synliggjort og italesat egnene og skabt liv, og samtidig få understreget værdien af byer og naturområder, gennem at støtte den smukke og kulturhistoriske fortælling som pilgimsfortællingen er, udtaler Rigmor Westh Baagøe.

Hvis der er opbakning fra lokalsamfundene vil vandringen blive gentaget i uge 28 hvert år fremover, så længe der er engagement til det.

Vandringen ‘Tisvildevejen’ kan fås på kort-form, og vil kunne gås individuelt uden for uge 28 efter kortet. Kortet kan fås på Esrum Kloster, på turistkontoret i Gilleleje, samt ved de involverede kirker og restaurant Pibe Mølle.

Pilgrimme tænder lys under andagt i Ramløse Kirke
Pilgrimme tænder lys under andagt i Ramløse Kirke
Pilgrimme går til ro i Ramløse Kirke
Pilgrimme går til ro i Ramløse Kirke
Morgenmad i Garbolunds Hestestald
Morgenmad i Garbolunds Hestestald
Giv din mening til kende: