Udbrydere fra Bushi starter ny karateklub: Ønsker haltid i kampsportscenteret

Tekst: David Abildgaard. Foto: Michele Stival/Pixabay.
GRIBSKOV: En udbrydergruppe fra karateklubben Bushi har opstartet en ny klub, Gribskov Karate, som vil fokusere på bredden og det sociale samvær. Sådan lyder beskeden fra bestyrelsesmedlem i klubben, Lars Uth, som sammen med resten af bestyrelsen er i fuld færd med at søge efter egnede lokaler. Og det er ikke let.

Mens corona-krisen har lagt en dæmper på karate-kampene i Kampus, kommunens kampsportscenter, så har der været stor infight blandt medlemmerne. Så stor har uenighederne i Bushi været over blandt andet udviklingen af klubbens breddehold, at en gruppe tidligere elever nu har valgt at etablere en konkurrerende karateklub, som også gerne skal ligge i Helsinge.

Og vi har her på redaktionen set nok asiatiske karatefilm fra 80’erne til at vide, at sådanne tvister som regel bliver klaret over en hurtig dødskamp mellem de rivaliserende klubber. Det virker dog af uransagelige årsager ikke til at være tilfældet her:

“Nogle gange er man bare ikke enige om, hvordan det skal være, og så kan det være bedre at finde et andet sted, forklarer bestyrelsesmedlem i  den nye forening ‘Gribskov Karate’ Lars Uth.

(Korrektion: Vi skrev tidligere, at Lars Uth er formand. Det er ikke korrekt, han er bestyrelsesmedlem. Vi har rettet fejlen, red.)

Han ønsker ikke at uddybe spliden med Bushi.

“Jeg har ingen interesse i at tale dårligt om min gamle klub”, understreger han.

Leder efter sted at træne
Den nye karateklub, Gribskov Karate, blev registreret 4. juni i år og er derfor ganske ny. Der har været en del tilsagn fra nuværende medlemmer af Bushi, som ser en fordel i at skifte klub, men der er stadig ikke åbnet for tilmeldinger, oplyser Lars Uth til avisen. Håbet er en opstart efter sommerferien i år

“Vi er jo helt nye, så vi vil helst ikke gå for meget ud lige nu. Først skal vi finde et sted at træne. Det er svært at finde en hal, men kan vi finde en 150m2 hal et sted i Helsinge, så er det perfekt”, siger Lars Uth, der ikke forventer at hente mange medlemmer, før træningsforholdene er på plads.

“Så det er lidt hønen og ægget. Vi har tilkendegivelser på mange medlemmer, men det praktiske er ikke på plads endnu, så det er svært at reservere ledige haltider, når vi ikke kan skrive, hvor mange der vil bruge dem. Tanken er derfor, at man kan tilmelde sig meget snart, men at man ikke betaler før, vi har fundet en hal”, forklarer Lars Uth.

Håber på plads i kampcenter
Håbet er at få plads i kampsportscenteret, men det kan blive svært, erkender han.

“Vi prøver med dialog, for vi syntes det er forkert, at der er klubber som kan okkupere alle haltider uden at bruge dem. Det prøver vi at undersøge og har taget fat i et par af klubberne i centeret”, siger Lars Uth og oplyser at foreningen for kampcenteret har planer om at drøfte sagen på et kommende møde. Selve fordelingen af haltider finder sted i kommunens idrætsråd, som tilbage i marts fordelte årets kommunale haltimer til de lokale idrætsforeninger; en øvelse som ofte er lidt af et puslespil.

Lars Uth mener, at der er god plads til to karateklubber i Helsinge, for Gribskov Karate vil fokusere mere på bredden og det sociale samvær.

“En stor del af karate er den sociale del, ligesom i andre sportsgrene, men tredje halvleg, grill aftener og lignende. Det er sådanne nogle ting, vi rigtig gerne vil spille mere på”, forklarer han og uddyber:

“Karate er så meget mere end medaljer. Medaljerne kan være gode for dem, der vinder dem, men det betyder ikke synderligt meget for den far, som træner med sin søn i klubben for sjov. Så vi vil gerne slå os mere op på, at det er en familiesport; At man kan komme for at have det sjovt”.

Eliten velkommen
Klubben kommer dog også til at have et elitehold. På sigt.

“Men der skal være en bredde, før der kommer en elite. Så bredden, de 99 procent andre der bare gerne vil have det sjovt, er det afgørende”.

Lars har selv dyrket karate i en årrække på opfordring af sin søn, der gerne ville starte. Far og søn startede i Bushi, og da sønnen mistede interessen for kampsport efter halvandet års tid, så fortsatte faderen, der var blevet bidt af sporten.

“Så nu går min søn til basket, og jeg går stadig til karate”, forklarer han.

Bushi-formand: Det er brandærgerligt
Bushis stifter og formand Erling Marcussen er ked af, at der er gået hårdknude i samarbejdet. Han skabte klubben tilbage i 2008 og har siden da brugt utallige timer i klubben, både som cheftræner og som aktiv i foreningsarbejdet. Han peger på, at klubben altid har haft et stort fokus på bredden, hvorfor det er ekstra ærgerligt med et split. Han ønsker dog heller ikke at uddybe årsagen til splittelsen.

“Men jeg synes, det er meget ærgerligt, og jeg er ked af, at det er kommet så vidt, at de skal starte deres eget, siger Erling Marcussen og oplyser, at han også uden held har været tilknyttet en forligsmægler i et forsøg på at skabe bedre rammer for et internt samarbejde.

Leave a Reply