Venstre klar til at stemme nej til udtræden: Vi mangler overblik

Jannich Petersen (V) vil sammen med hans parti stemme nej til forslaget om at træde ud af brandsamarbejdet. Det kræver et bedre overblik, såfremt de skal overbevises. Tekst: David Abildgaard. Foto: Presse.

GRIBSKOV: Jannich Petersen fra Venstre kan på partiets vegne bekræfte, at de påtænker at stemme imod forslaget om at udtræde aftalen med Frederiksborg Brand og Redning, såfremt de ikke får præsenteret nogle regnskabstal som giver mening.


Jannich Petersen er klar i spyttet, da han af Netavisen Gribskov bliver bedt til sin holdning omkring ambitionen om at træde ud af det tvær-kommunale samarbejde Frederiksborg Brand og Redning:

– Vi har i Venstre vi ikke nogen fast holdning til, om det skal være Frederiksborg Brand og Redning eller ej. Skal det ikke være, så vil vi gerne vide, hvordan man så kan drive brandvæsenet, indleder Jannich Petersen.

Venstre: Der mangler overblik
Et særligt problem, mener Venstre, er manglende overblik på de regnskabsmæssige konsekvenser en udtræden kan have. Han peger blandt andet på de seks millioner, som vi i en tidligere artikel kunne skrive er sat af til at dække en udtræden. Det beløb har Venstre ingen tillid til om holder.

– Ingen kender baggrunden for de tal der er i budgettet. Ingen kan svare på, hvor de beløb er fundet. Det kom med i budgettet sådan lidt i tolv på den sidste aften, og var ikke særlig velovervejet. Der var dog ingen, der gad tage en slåskamp, for det er blot en sikkerhedspulje. Det har man mange steder i kommunale regnskaber, forklarer Jannich Petersen, der dog har svært ved at forestille sig, at det skulle koste seks millioner at træde ud af brandvæsenet. 

– Ingen forestiller sig, at det bliver så dyrt, for det vil være at gøre grin med skatteydernes penge. Men vi skal kende konsekvenserne. Det kan jo ikke nytte, at man har to brandstationer, og så er der ingen biler, for vi ved ikke, hvordan det skal drives; om det for eksempel skal i et udbud eller være i kommunalt regi. Skal det i udbud, så vil Falck formentlig byde ind. Det vil Frederiksborg Brand og Redning måske også, for man kan ikke sige, at de ikke må byde. En tredje mulighed er at vi laver et samarbejde med andre kommuner, og hvad er forskellen så i kroner og ører? Det er spørgsmålene, og det forventer vi, at vi i Byrådet får en afklaring af på tirsdag, understreger den tidligere Venstreborgmester.

RELATERET LÆSNING: Branddrama bag lukkede døre: Politikere rygende uenige

Ingen hellige køer
Han er derfor sammen med sine partifæller klar til at vende tommelen ned, når det kommer til punket om at udtræde samarbejdet.

– Der er ingen hellige køer. Vi er ikke forlovet med hverken Falck, Frederiksborg Brand og Redning eller Helsingør kommune. For mit eget, og Venstres vedkommende, så har vi intet overblik, for ingen fortæller os, hvordan vi så skal drive det fremadrettet. Og det er vi nødt til at finde ud af først.

På spørgsmålet om, hvorvidt kommunen, ligesom med hjemmeplejen, kan hjemtage opgaven, er der kun hovedrysten fra Jannich Petersen.

– Da jeg gik i skole i Helsinge i 57 til 62, der husker jeg, at jeg var meget imponeret over Falck-bilerne på Tårnvej, så selv dengang var det ikke i kommunalt regi. Så jeg kan slet ikke forestille mig, det sker. Men ingen fortæller os, på hvilken måde vi kan drive det, hvis vi nu beslutter på tirsdag at gå ud. Det sagde vi også sidste tirsdag i udvalget for By og Land samt i Økonomiudvalget, og her fik vi heller ikke svar, siger han.

Så kravet er klart fra Venstre: Vis os nogle regnskabstal, som giver mening.

– Pernille Søndergaard (G) (formanden, for udvalget Udvikling, By og Land, red. bør komme med et bud på, hvad det skal indebære og koste. Og det er ikke en svær øvelse, for man ved jo i forvejen, hvad sådan noget koster og hvor mange biler og tankvogne der skal være. Så det er såre simpelt, så jeg ved ikke, hvorfor det ikke er sket, pointerer han.

Må ikke ende som med hjemmeplejen
Jannich Petersen frygter især for konsekvenserne, såfremt flertallet i sidste ende peger på en løsning, som indbefatter, at man selv i kommunen skal stå for driften af brandvæsenet.

– Da man hjemtog syge- og hjemmeplejen, så mente kloge hoveder, at det kunne gøres ligeså godt og billigere end Attendo. Det har foreløbigt kostet os 30 millioner kroner, og det er en del af årsagen til, at vi nu skal spare så vildt og ubehersket over for de ældre. Vi vil meget nødig havne i samme situation omkring beredskabet. Vi bruger allerede service-rammen 100%, så overskrider vi den, skal vi så igen ud og finde pengene på ældre- eller skoleområdet? Det skal vi vide noget om, slutter han.

Skriv din kommentar her: