VIDEO: Veterantræf med action trak fulde huse

Specielt kampene mellem de amerikanske og tyske soldater trak folk til - og der blev ikke sparet på effekterne! (Tekst: David Abildgaard - Foto / video: Allan Andersen)

Eventpladsen rummer bla. Græsted Veterantræf, Traktortræf og som det ses på billedet kan pladsen også bruges til krigsskuespil. (Arkivfoto: Allan Andersen)

GRÆSTED: Der var godt med tilskuere, da Græsted i weekenden og pinsen var blevet omdannet til et stort veteranskue. Den store eventplads var fyldt med gammel mekanik, sjove optrædener og gamle biler. Og de mange tilbud har set ud til at have virket, lyder det fra formanden for eventet.

Allerede ved frakørslen til Frederiksværk blev det tydeligt for folk kørende mod nord fra København, at der var åben kamp om nostalgien i Nordsjælland. Både Timewinder, den nye opkomling i Hundested og det traditionsrige Græsted Veterantræf havde sat skilte op langs amtsvejen for at guide folk i deres retning.

Om det var størrelsen på skiltene eller det gode vejr, der lokkede folk til Græsted, er endnu for tidligt at spå om, men fakta er, at træffet i Græsted havde held til at lokke et stort antal nysgerrige til eventpladsen for tre dage i nostalgiens tegn.

Netavisen kiggede forbi mandag for at få en snak med formanden om, hvordan det var gået, men inden da var der tid til at gå på opdagelse i de mange tilbud, træffet havde at byde på.

– Det er jo lidt som at komme tilbage til ungdommen, lød det fra en gæst, der til trods for at være godt op i alderen, havde valgt at slå sin campingvogn op på den nærtliggende campingplads, så han kunne være tæt på løjerne alle tre dage.

Et af de faste tilbud på markedet er “dødsdromen”, der til trods for sit farlige navn er ganske sikker at være i nærheden af. Vi overlevede i hvert fald en tur inden for, hvor en talentfuld familie havde travlt med at køre rundt og rundt, så man blev helt rundtosset og for flere af de omkringstående måtte holde sig for ørerne.

Amerikanske og tyske soldater i kamp

Ikke langt fra den dødelige drome havde et lille kompagni af svenske soldater i amerikanske ranger uniformer travlt med at holde pause. Om mindre end en halv time skulle de i kamp mod tyskerne, så der var tid til en kop kaffe og en snak i deres lejr, der i mindste detalje, helt ned til mærket på aftershaven (Old Spice, red.), repræsenterede, hvordan en rangerlejr kunne have set ud under 2. verdenskrig.

– Vi er en hel masse mennesker, der har en masse skruer løs, lød det frisk fra den øverstbefalende Anders Kristensen, der sammen med en håndfuld svenske ligesindede havde taget turen til Græsted for at deltage i træffet og den gode stemning.

Pauserne blev med jævne mellemrum afbrudt af korte marcher og intense kampe på slagmarken; et afhegnet stykke mark med ujævnt terræn, hvor tysken lå på lur med maskingeværer og granater, der sendte en regn af spagnum ud over publikum med jævne mellemrum.

Stor publikumsinteresse
En stor del af træffet handler om gamle maskiner, og selv om mange tænker tilbage på tiden med dampmaskiner som idyllisk, så kan et besøg på et veterantræf hurtigt smadre den illusion. Maskinerne larmer!

Forståeligt havde arrangørerne placeret flere af de mest støjende maskiner i et af hjørnerne længst væk fra madteltene og tivoliet. Her kunne man blandt andet opleve en dampdreven sav, der i et, sammenlignet med dagens teknologi, langsomt og adstadigt tempo omdannede træer til planker. Tæt på havde en ældre herre sat sig for at prøvekøre en gammel fritstående flymotor, der havde så meget fart på propellen, at manden nærmest så ud til at kunne flyve bort såfremt han skulle slippe sit tag i maskinen.

Det var i dette kakofoni af støj, save-lyde og pludselige eksplosioner, at vi satte formanden i stævne for en snak om festivallen, der denne mandag eftermiddag var så småt ved at blive afviklet.

– Det er gået rigtig godt. Især lørdag var hel vild, og i går var her også stuvende fuld, forklarede Pernille Sørensen, der vurderer, at der var over 8000 mennesker på pladsen lørdag, hvilket i så fald vil være klart bedre end sidste år.

Se interview med Pernille Sørensen, Græsted Veteran Træf, herunder:

Skriv din kommentar her: